10 of 10

Petra Ball

In 2016 studeerde Petra af aan de Muziektheater academie van het Rotterdams Conservatorium Codarts. Tijdens haar studie liep Petra stage bij Toneelgroep de Appel in de voorstelling 'Metamorfosen'. Ook zong en speelde zij in de zomer van 2014 in het 'Wisselkantoor' op Lowlands, een concept van Pips:lab en Oneseconds. Vrijwel direct na het afstuderen werd Petra gevraagd in Parijs te spelen in de voorstelling 'Soselo in Siberia'. Een multimedia muziektheatervoorstelling van het Rosa Ensemble en 33 1/3 Collective. Vervolgens speelde ze mee in de voorstelling 'Akasha' van Rosa Ensemble, die in wereldpremière ging tijdens de Rotterdamse Opera Dagen 2016. In juni 2016 werd Petra gevraagd onderdeel te worden van het theatercollectief CouRage.


Motto

"Van alle stemmen die er zijn, luister ik het liefst naar een oprechte stem. Techniek is een middel, je publiek raken is je doel."


Lesinhoud

"Aangezien elke leerling anders is, qua niveau, maar ook qua persoonlijkheid en persoonlijke doelen, zal ik mijn lesinhoud en methode afstemmen op de leerling. In de les gaan we op zoek naar je ware, authentieke vrije stemgeluid. Dat geluid is bij iedereen in basis aanwezig, alleen wordt het stemgebruik door de jaren heen op allerlei manieren beïnvloed. Wanneer de stem is teruggebracht naar een gezond, eigen basisgeluid, bouwen we vanuit daar verder met zang-, interpretatie- en integratietechnieken."
Zangtechniek
"Op het conservatorium heb ik vijf jaar lang les gehad volgens de Estill Voice Training. De naar mijn idee belangrijkste onderdelen van deze techniek zoals bijvoorbeeld zingen met 'kern', zal ik toepassen in de les."
Lied-interpretatie
"We werken aan liedinterpretatie. In mijn lessen leer je om een verhaal over te brengen via je lied. Hiervoor krijg je kort de nodige basistechnieken van toneelspelen, tekst- en muziekinterpretatie aangereikt. Daarnaast leer je te ontspannen en je comfortabel te voelen tijdens het performen voor publiek."
Integratie
"Vervolgens leer je het zingen en spelen samenbrengen. Dit alles aan de hand van jouw gekozen lied."

"Naar mijn idee werkt zingen vanuit jouw basiskracht, authenticiteit en plezier het beste. Op deze manier voel je je in de basis comfortabel en zeker en kun je vanuit daaruit gemakkelijker leren. Naar de basiskracht zullen we tijdens de lessen altijd terugkeren. Ook vind ik dat je tijdens het zingen niet te hard moet werken. Vaak is het juist het ontspannen, het loslaten en bepaalde dingen achterwege laten, die je beter laten zingen en vertellen."


Specialiteit

- Muziektheater
- Zangtechniek gebaseerd op EVT
- Stage-presence
- Bewustwording van jouw authentieke geluid en aanwezigheid
- Tekstuele en muzikale interpretatie, integratie
- Genre: Kleinkunst, Jazz, Pop, Klassiek, Musical, Singer-Songwriter
- Toewerken naar audities voor (de vooropleiding van) het Conservatorium of Kleinkunstacademie
- Spoedvoorbereiding voor audities